Bezoek aan Navala en Suva 15 maart 

En ja hoor als we opstaan regent het weer of nog. Dus Fiji zon, strand en snorkelen zou het vandaag gaan gebeuren? We doen elke ochtend een simpel ontbijtje, yoghurt met wat muesi en een beetje jam met een kopje thee of koffie. Gisteren voor 40 cent een handvol gember gekocht, dus ik kan nu lekkere versie gemberthee zetten. Om 8 uur zijn we gepakt en gezakt en gaan we 27 km de binnenlanden in waarvan 20 km over een gravel weg. Dat is met dit weer altijd een beetje spannend, maar omdat we een 4 wiel aangedreven auto hebben maak ik me niet al te veel zorgen. Ondertussen regent het niet maar plenst het. Deze weg rijden we heen en terug en omdat we een paar keer een rivier over moeten met bruggen waar het water zowel er onderdoor kan als er overheen gaat nemen we zeker een risico wat betreft hoe snel het water stijgt. Maar het regent al een paar dagen dus al we een rivier oversteken zie ik dat er  voldoende ruimte onder de bruggen is. Dus ik maak me nog geen zorgen over de weg terug. In de weg zitten veel gaten en hier en daar behoorlijk ongelijk. Bij de bruggen liggen ook nog oude spoorrails, die vroeger gebruikt werden om rietsuiker oogst binnen te halen. Soms stijgt de weg flink maar die stukken zijn gelukkig geasfalteerd.

Na kleine 1,5 uur rijden komen we aan bij het dorp. We worden meteen ontvangen door een oudere heer bij de ingang van het dorp. Geheel doorweekt is hij in zijn tuintje aan het werken. Hij vraagt of we binnen komen in zijn primitief huisje, terwijl hij zich omkleed, zijn baard bijknipt en zich verder opmaakt voor zijn gidsrol. Inmiddels noemt hij de toegangsprijs, die snel van 20$ naar 25$ per persoon gaat en daarna komt er nog 20$ bij voor de rondleiding. Alles bij elkaar 70$ dat is ongeveer 30€. Plus we hebben nog een cadeautje, bosje Kava, bij ons voor de dorps chief, kosten ook 20$ gisteren en gekocht op de markt. Kava is een plant waarvan men de wortels vermaalt tot poeder en vermengt met water om zo op te drinken. Hier schijn je beetje high van te worden.

Maar goed onze gastheer heeft zich inmiddels omgekleed en we lopen samen het dorp in. Hij legt ons wat uit over het ontstaan. Het is 1952 ontstaan, er wonen 7 clans (gezinnen). In totaal ongeveer 300 volwassenen en kinderen. Maar het merendeel van de jongeren hebben het dorp verlaten.

Door de regen zien we aan de buitenkant weinig. Bij de dorps-chef in zijn huis aangekomen wordt een soort ritueel gehouden en ons cadeau (Kava) overhandigd. Het gebeurt met een soort ceremonie die wel respect afdwingt. Inmiddels is ons wel drie keer gevraagd om souvenirs te kopen. Ook wordt een Kava drankje aangeboden. Maar beide aanbiedingen slaan we af. Op het laatst wordt gevraagd of we nog wat dollars hebben voor de dorps-chef . Ik geef hem nog wat los geld, het is ook een soort losgeld.

We bezichtigen nog de kerk en komen we langs de lagere school waar 300 kinderen opzitten. Die komen uit de hele omgeving. Ach het is een leuk en uiteindelijk ook een gezellig bezoek, maar het valt ons ook op dat ze er weinig van maken. Dat wil zeggen er is geen plek om ergens te zitten om iets te drinken en zo. Plus ik heb zelfs het idee dat morgen weer iemand anders de dorps-chef is. Ach niks leukers dan toeristen voor de gek te houden.

In Fiji krijgt men vanaf hun 60e pensioen van de staat. Ongeveer 120$ per maand dat is zo’n 50€. Vandaag hebben we dat bedrag bijna verdubbeld. 

Tegen elven beginnen we aan onze terugweg over delfde weg. De eerste twee bruggen kunnen we zo overheen, maar bij de derde brug staan 3 pickups stil. Blijkt het water nu ook over de brug te gaan. Paar mannen zijn te voet aan het kijken hoe het water is wat over de brug stroomt. Nou dat is ongeveer 20 cm met een flinke stroming. Liesbeth stelt voor om via een andere weg terug te rijden. Want die heeft nog wat herinneringen aan onze motortocht over IJsland waar we ook door een paar rivieren moesten. Maar ik wilde even afwachten wat de pickups zouden doen.  De twee mannen bleven in het water staan om aan te geven waar de rand van de brug is. Toen de drie auto’s erover waren ben ik ze gevolgd, dit met de gedachte als zij makkelijk kunnen blijven staan dan zal mijn auto er ook niet zo snel vanaf geduwd worden door de stroming. Liesbeth was ongerust, maar de overtocht verliep vlekkeloos. Sterker nog nu waren alle vlekken van de auto gespoeld. Niet doorvertellen aan de verhuurder. De autos hieronder reden voor ons . Pickups met een snorkel

Daarna was de rest van de rit makkelijk en zonder stress. In Ba terug nog lekker gelunched bij de the Coffee Hub.

Rest van de middag rustig doorgereden naar Rakiraki waar we in de buurt een hotel hebben gereserveerd, Dreamview Villa. Leuk op de heuvel aan zee. Dus we hebben een mooi uitzicht en prima plek voor de nacht. Omdat het regent gaan we lekker zwemmen want ja het is buiten gewoon 27 graden.

We bestellen een maaltijd voor de avond. Als we op de afgesproken tijd in restaurant komen zijn we de enige en zit er een meneer op ons te wachten. Hij zet twee borden voor onze neus gebakken vis en friet, hartstikke koud. Nou dat was toch echt niet de bedoeling, hij wilde het nog wel even opwarmen maar we hebben vriendelijk bedankt want opgewarmde gebakken vis en friet leek ons geen goed idee. Ja de keuken sluit om 15.30 uur en dan kun je hier bestelde nadien opwarmen is hier de redenatie. Vandaar dat iedereen een magnetron op zijn kamer heeft.  Toen maar even in ons eigen vooraadkastje gedoken. Ach soms zit het mee soms wat minder. Vanavond hebben we een onderkomen op Amerikaans Samoa geregeld want dat is volgende week al. Morgen door naar Suva dat is de zuidkant van het eiland

Op donderdag rijden via de oostkust van naar het zuiden naar de hoofdstad Suva. De rondweg van Fiji is redelijk tot goed begaanbaar. Het blijft wel opletten voor putthols. Ongeveer 60 km voor Suva zijn ze bezig om de weg volledig te vernieuwen en is daarmee het ook ontspannender om te rijden. We zien onder weg veel scholen staan. Bijna altijd in vrolijke kleuren en perfect onderhouden omgeving. Er ligt altijd een sportterrein langs, meestal een flink grasveld. Hier wordt blijkbaar veel aan buiten gesport gedaan, vooral rugby. Toch zie je ook hier veel obese kinderen.

Om 13 uur rijden we Suva binnen, de grootste stad van Fiji. Je voelt en ziet al meteen de moderne westerse invloeden. We lunchen bij the Coffee Hub. Hele lekkere koffie en goede lunches. 

We bezoeken de Fiji national Historisch museum. Tja een grote zaal met mooi authentieke stukken maar weinig dingen die je verwacht over de historie.

Beetje teleurstellend dat het blijkbaar niet lukt om hier een goed beeld van te geven. Ik probeer hier zo weinig mogelijk te beschrijven in vergelijkende zin met Nederland. Maar wat zijn wij in NL op dit gebied ontzettend bevoorrecht. 

Een wandeling door wat een botanische tuin heet, is eigenlijk net zo teleurstellend.

Op de Albert park, heel groot grasveld in de midden van de stad, wordt uitgebreid rugby getraind en cricket gespeeld. Door jong en oud.

En ja dan begint het weer te regenen. Nadat we een taxichauffeur proberen uit te leggen waar we naar toe willen en dat niet lukte, hebben we zelf maar regenkleding gemaakt. Een lieve mevrouw van een cafeetje gaf ons een paar vuilniszakken. We eten s’ avonds bij Kanu, aanbevolen in Loney Planet. Inderdaad heerlijke visgerechten gegeten. We slenteren op de terugweg door de stad, deels donker en geen trottoirs. Beetje ongemakkelijk voelt het wel, maar iedereen die je tegenkomt begroet je met: bula.

We worden aangetrokken door harde muziek ergens midden in het centrum, dat blijkt dus in een ruimte te zijn met live muziek en tjokvol met mensen die kava en bier drinken en wiet roken. Mmmm is niet echt uitnodigend als enige westerling. Dus we wandelen verder naar het hotel, waar we voor 40 euro overnachten, midden in de stad. We zien trouwens hier grote vleermuizen in de schemering rond vliegen. 

De volgende ochtend (vrijdag 15 maart) schijnt waarempel de zon. Na een eenvoudig ontbijtje hebben we nog een wandeling door de stad op ons programma staan voordat we naar ons resort vertrekken voor de rest van onze tijd op Fiji. We bezoeken de plaatselijk markthal, die bekend staat om zijn mooie uitgestalde groentens en kruiden. Prachtig  inderdaad, alles keurig op schaaltjes en hoopjes en natuurlijk kersvers van het land. De kathedraal en het parlementsgebouw liggen ook op onze route.

Opvallend is dat de beveiliging bij het parlementsgebouw, wat zullen we zeggen, niet helemaal waterdicht is. Maar misschien op dit gebied te argwanend! Ook hier hebben de schoolkinderen excursies naar het parlement gebouw.

In het  Grand Pacific hotel worden we hartelijk ontvangen en drinken we koffie. Het is een majestueus gebouw uit 1914. Tot onze verbazig krijgen we de koffie gratis aangeboden. Het gebakje wat we bij de bakery aan de voorzijde hebben gekocht is onze lunch. Lopen nog wat door hotel waar queen Elisabeth heeft gelogeerd tijdens haar reis door de Gemenebest in 1953.

Als ik de oude foto’s hiervan zie, lijkt mij het ook een hele mooie tijdsperiode in de geschiedenis. Waarin ontdekkingen vaak nog op fysieke basis waren zoals de eerste vlucht over de Pacific, van Amerika naar Australië. De tussenlanding hier op Fiji vlak voor het hotel. Na de landing realiseerde de piloot zich, dat hij met een volgetankt vliegtuig op dit te kleine grasveld niet kon opstijgen. Leuk om zulke verhalen te lezen

Klossend van het zweet lopen we langs de kust terug naar het hotel. 

De rit langs de zuidkust van Fiji  naar het resort duurt  ongeveer 3 uur. Je kunt hier wel zien dat het een rijkere streek is dan de noordkust waar we begin van de week langs reisde. 

We hebben het Maui Palms resort geboekt. Aan de voorkant ligt het vol bouwmateriaal. Mmmmm, het ontvangst is super vriendelijk en iedereen stelt zich persoonlijk voor en we worden met de voornaam aangesproken, We krijgen met een andere gast een soort introductie gesprekje. We blijven hier 4 dagen, dus het moet wel een beetje kloppen voor hun en ons gevoel. De kamer die we gereserveerd hebben viel tegen. Seeview is alleen mogelijk als je over de balustrade hangt.

Daar worden we helemaal niet blij van dus ik vraag om een upgrade. Na wat over en weer appen en gesprekken krijgen we een huisje / villa aangeboden met een echte seeview. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de meerprijs. Tot onze grote verassing helemaal gratis. We zijn helemaal blij en opgelucht. Want nu kunnen we ook lekker buiten zitten als het regent wat het nu alweer doet. Het regent minimaal de helft van de dag. Maar eerlijk gezegd tot nu toe hebben we nog alles gedaan wat we wilden doen op Fiji. En nu 4 dagen niks! Eens kijken of dat lukt. Dit is voor het eerste dat we tijdens onze reis 4 dagen op een plek zijn. Hoe dat bevalt lees je in het volgende bericht.

2 gedachten over “Bezoek aan Navala en Suva 15 maart ”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven