Fiji het eiland van zon en strand? 12 maart 2024 

Zondag 10 maart was het zover, na een prachtige reis van 7 weken door NZ gaan we vandaag door met het volgende deel van onze reis. We hadden ons voorgenomen een of twee eilanden te bezoeken in de zuidelijke Pacific: Fiji en Samoa. Enerzijds omdat we toch in ”de buurt” zijn en anderzijds redelijk uniek is om een aantal eilanden te bezoeken die mogelijk op korte of lange termijn land gaan verliezen ivm zeespiegelstijging. Tevens is het mooie tussenstap naar het vervolg op onze reis namelijk het bezoek aan onze zoon Erik die aan de westkust van de VS woont. 

Het lukt ons om al onze spullen weer in twee tassen te krijgen en in de handbagage. Na een goed ontbijt en hartelijk afscheid van onze airbnb host begeven we ons naar het  vliegveld van Wiellington. 

Het is vlucht van ruim drie uur naar Nadi op Fiji. We vliegen met Fiji Air en boeing 737 Max. Hij zit maar half vol. Om 16 uur komen we aan in flinke stortbui. Ontvangst is uiterst vriendelijk en we kunnen meteen onze huurauto ophalen. We hebben een appartement geboekt net buiten Nadi. Tjonge wel even wennen. Het weer is nat en warm; huizen een beetje vergelijkbaar met Indonesië, iets degelijker maar duidelijk minder dan NZ. En natuurlijk de mensen. Het weer maakt het allemaal toch wat mistroostig.

Maandagochtend bezoeken we de grote  hindoeistische tempel in Nadi. Erg kleurrijk geheel. Nadien gaan we naar Viseisei.

Een woongemeenschap op de plaats waar de eerste mensen aan land kwamen. De mevrouw die ons rondleidt is vooral gericht op het feit dat we vooral souvenirs moeten kopen. Na jou voor de plaatselijke economiet te steunen doen we dat ook maar. In Fiji wonen mensen die afkomstig zijn uit Melanesia, dat samen met Polynesië een grote eilandengroep is in de Stille oceaan. Later kwamen daar de Polynesiërs bij. Ze stonden bekent om hun kannibalisme. Mmmmm hopelijk hebben ze dat afgeleerd.

Deze eilanden zijn ook weer door Abel Tasman als eerste Europeaan bezocht. Fiji is een tijd lang een kolonie geweest van Engeland. 1970 is het onafhankelijk geworden. Nadien zijn er ook veel Indiërs gekomen die nu zon 40% van de bevolking uitmaken. 

Goed de rest van de maandag doen we wat boodschappen en hangen we wat in ons appartement vanwege de regen. O ja en we hebben nog een akkefietje met onze auto maar dat wordt in een enorme plensbui ook weer opgelost. 

Het plan is om de rondweg met de klok mee over het eiland te reizen en onderweg de bijzienswaardigheden te bezoeken. Het eiland is ongeveer 2/3 van België en heeft 850000 inwoners. De meeste toeristen boeken hier een resort aan de kust of op een van de vele eilanden om op strand te liggen, te snorkelen of te duiken want dat schijnt hier fantastisch te zijn. Maar ja we zijn geen strand- en (onder)watermensen, dus we doen het met de landelijke dingen.

Ook de dinsdag begint donker en begint het in de loop van de ochtend weer te regenen. Maar we bezoeken de Garden of the Sleeping Giant. Een prachtige tuin met heel veel orchideeën, gelegen in in rainforest. Ondanks de lichte regen is het een verademing om hier te lopen ipv binnen te zitten en te balen van de regen.

Opvallend dat iedereen je begroet en zelfs een gesprekje met je aangaat. Poeh ook weer leuk. Wat een geweldig mooie omgeving waar onze kamerplanten in enorme afmetingen te kunnen zien. 

Nadien naar de First Landing Beach. Dit is een eilandje aangelegd aan de kust in de vorm van een voet en met een loopbrug verbonden met het vaste land. Leuke vondst. 

We rijden door naar Lautoko een gelukkig wat modernere stad waar we een lekkere lunch nuttigen. De prijzen zijn hier wat lager dan we gewend waren in NZ en zelfs lager dan bij ons. We lopen daar door een overdekte markt van voornamelijke vegetarische producten. Het ziet er schoon en gezellig uit en alles is met liefde uitgestald in mooie porties. Gelukkig allemaal overdekt want het plenst weer.

We rijden verder naar Ba wat in het noorden ligt van Fiji opzoek naar ons geboekte appartement. Na een tijdje zoeken in dit stadje hebben we het gevonden. Mmm het ligt wat bijzonder achter het huis en met zijn donkere ramen en slechte weer niet echt bevordelijk voor je humeur. Afijn we  maken plannen voor de komende dagen en schrijven een verslagje voor de website. 

Morgen naar Navala een dorpje waar veel huizen staan met een originele oorsprong, zeg maar een soort openlucht museum. We gaan het zien en jullie ook in een volgende bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven