Eerste 1000 km richting het zuiden

17 februari Stantiago – Colina – Lago Rapel (170KM)

9 uur scherp staat de taxi voor ons hotel om ons naar Colina te brengen. Hier zit de Camperverhuurder Holiday Rental, 30 km ten noorden van Santiago. We worden in het Nederlands verwelkomt door Marlou. Dat voelt als heel vertrouwd. Want het is natuurlijk altijd even afwachten wat je voorgeschoteld krijgt. Na 2 uur uitleg, inruimen, contracten tekenen vertrekken we. Een Nissan pickup 4×4 camper. En o ja we krijgen nog een lekkere fles rode wijn van de eigenaar, die een fervent BMW 1200 GS rijder is. Natuurlijk met hem ook over onze motoravonturen gesproken, zie verderop op deze site!!

Hier gaan we 8 weken in leven. Op naar het zuiden. Eerst nog flink wat boodschappen ingeslagen zodat we komende dagen helemaal zelfsupporting zijn. We gaan de eerste nacht nog op een camping staan, hoewel in Chili je ook vrij kan kamperen. We hebben een camping uitgezocht aan Lago Rapel ongeveer 170 km naar het zuiden en richting zee. Het is vrijdagmiddag en  vakantietijd dus het is druk op de weg. Het landschap verandert gaande weg van de enorme metropool van Santiago (half Chili woont hier) naar meer landbouw- en natuurlandschap. We zien ook de gevolgen van de bosbranden, triest. Bij het meer aangekomen zijn er wel een tiental campings. Maar ook hier rond het meer is het druk. De eerste is vol en bij de volgende kunnen we een nacht blijven. We staan aan het water dat is wel top. Uiteraard “de beste plaats op de camping” is mijn vast gezegde!

Kinderen die tot 24 uur voetballen en daarna gaan de ouders nog stug door met een drankje. Dus een beetje sjebbie.  Maar boekje lezen, biertje drinken, kokkerellen en genieten van de mooie zonsondergang maakt alles goed.

18 februari Lago Rapel – Lago Vichuquen 200 km 

Ach oordopjes in een je kunt heerlijk slapen. Voordeel s’morgens is het lekker lang rustig. Het is een prachtige ochtend aan het water met een ontbijtje. De camper bevalt prima. Mooie bak en rijdt lekker. Vandaag gaan we hem eens goed testen om meer onverharde maar vooral ook stijle zand- en gravelwegen. De Tom Tom kiest niet altijd de meest comfortable weg. Dus we moeten af en toe flink corrigeren (omkeren) danwel doorzetten op de ingeslagen weg. Uiteindelijk komen we terecht na een paar mooie uitstapjes zoals natuurlijke zoutwinning bij het schitterend meer Lago Vichuquen. Daar moesten we via een flinke afdaling over een zandpad naar toe. Tevens ook een hele dure camping. Ja de prijzen zijn Europees en veel campings zijn helemaal niet ingesteld op de hoogte van campers, maar hij paste precies onder zonnebescherming van onze plek aan het water. 

Wederom een prachtige mooie plek om te overnachten maar dit is voorlopig wel de laatste keer dat we ervoor betalen. Vanaf nu zoveel mogelijk wild kamperen. 

19 februari Lago Vichuquen – Los Pillines 140 km

Vandaag rijden we merendeels langs de kust naar onze volgende stek. We beginnen met een flinke klim vanaf de camping omhoog naar de verharde weg. Voor de 4 wheeldrive geen probleem. 

Het is zondag en dus is het overal druk waar toegang is tot de zee. Bijvoorbeeld bij Pichilemu, een op en top strandplaats. Na een korte stop en wandeling weer door richting Constitucion. Een stad waar je niet vrolijk van wordt. Waar de rivier Rio Maule de zee instroomt een wandeling gemaakt over een winderig strand. Ook daar een drukte van belang. Paar kilometer naar het zuiden komen we bij het plaatsje Los Pellines en vinden we een schitterende plek boven op een rots direct aan de zee. Het stikt van de vuilnis maar als je de goede kant op kijkt dan zie je er niks van.

Heerlijk dat je met deze camper makkelijk op de mooiere plekken kunt komen. Een prachtige zonsondergang en een lekker lange leesavond met zicht op de onstuimige zee die zijn best doet om de rotsen op het strand een kopje kleiner te maken. Na een nacht met beukende golven op de achtergrond was het een goed toeven met een ontbijt voor de camper.

20 februari Los Pillines – Conception  240 km 

Na het ontbijt gaan we nog voor een korte wandeling langs het strand en door dorpje terug. 

Inpakken en wegwezen gaat zo ongeveer in 10 tot 15 minuten. De volgende etappe is Concepción. We rijden door een zeer afwisselend landschap van bergen met diepe dalen en prachtige slingerwegen tot een nagenoeg vlak landschap met veel landbouw en druiventeelt. Hoe dichter we bij Concepcion komen hoe meer we zien van recente bosbranden. Concepcion is een van de grotere Chileense steden met ongeveer 1 miljoen inwoners. Het is er druk en vol. We zoeken een rustig gedeelte in een van de voorsteden waar we in een park een plek vinden om te overnachten. De lucht is inmiddels pik zwart van nog gaande bosbranden. Blus-helicopters vliegen over en de zon verdwijnt achter de rook.

Een tweede camper komt ook aangereden, wat blijkt een frans echtpaar in een franse camper. De vrouw komt even gezellig praten. Ze zijn 80 jaar en komen uit Grenoble en zijn al 2 maanden onderweg in Zuid Amerika. Ze hebben hun camper verscheept via Antwerpen naar Montevideo in Uruguay een Duits bedrijf Seebridge. Het is de tweede keer dat ze dit laten doen. Vorige keer hebben ze Noord Amerika en Canada bezocht met hun eigen camper. Zij komen van het zuiden en zijn nu op weg naar Peru en Bolivia. Dus er is nog alle tijd voor ons om ook op hogere leeftijd door te blijven reizen. 

21 februari Concepción – Chol Chol 304 km 

Stadspark om vrij te kamperen bevalt goed, ondanks dat er midden in de nacht mensen komen en gaan. Nadeel is wel dat je steeds goed moet nadenken hoe je de camper gevuld krijgt met water en je afvalwater kwijt kunt. Dat laatste is niet zo’n probleem maar “fresh” water moet je meer je best doen. Bij het tankstation hebben ze een oplossing: de pomp (grondwater) aan en vol tanken. 

De stad Concepcion is groot maar heeft nauwelijks een centrum. Ja Plaza de la Independencia maar dat is niets groots of iets statigs voor een stad van een paar honderdduizend mensen. Nog wat pleintjes bezocht en paar straten doorgelopen houden we het voor gezien. Nog even met een local gesproken en hoe we de stad zien. Hij geeft aan dat men niet zo’n behoefte heeft om cultuurhistorische zaken in eren te houden. Ze breken het af of gooien het weg en bouwen iets nieuws terug, in onze ogen modern en/of lelijk.

We rijden via zeer een drukke uitvalsweg naar het zuiden. Het is wederom een afwisselde rit met veel verschillende landschappen. Er is heel veel bosbouw en er wordt intensief bomen (dennen) aangeplant. Daarvan is ook weer veel verbrand. Verder naar het zuiden zie we weer agrarische gebieden met graan (net geoogst) en fruitteelt. Op zich geen indrukwekkend gebied. Soms zijn er roadblocks met zwaar bewapende militairen. Maar we kunnen steeds doorrijden. Stad en dorpjes waar je door heen rijdt zijn niet echt mooi maar wel praktisch met vele kleine winkeltjes en straatverkopers. Chili is een duur land qua prijzen en doet het niet onder voor NL, vandaar denk ik ook vele straatverkopers. In Chol Chol besluiten we om te stoppen. Op een dagrecreatieplaats kunnen we overnachten voor een paar euro, das wel weer goedkoop. We zijn inmiddels ruim 1000 km onder Santiago. O ja en vandaag ook de eerste Andes piek gezien. We verheugen ons erop om de komende dagen die kant op te gaan.

2 gedachten over “Eerste 1000 km richting het zuiden”

  1. Hetty Stieger..

    Hoi lieve reizigers,
    Met veel plezier heb ik de start van jullie avontuur gelezen en blijf jullie met plezier volgen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven